MediaKontakta-evarosengren.sePress & Media

 

Du som vill intervjua mig eller ha högupplösta bilder är välkommen att kontakta mig på eva(at)evarosengren.se eller 070-662 76 65.

Vill du ha recensionsexemplar av någon av mina böcker, mejla marie(at)belletristpublishing.se.

Här nedan kan du läsa/lyssna mer om boken och mig.

 

 

Radiointervju med Stefan Livh i P4 Göteborg den 20 december 2016 (klicka på ”lyssna från delad tidpunkt”)

7dagar_ettan_evarosengren

7dagar_evarosengren

bohuslaningen1

bohuslaningen2

sida-8-vecka-41-2016

Författaren Eva Rosengren om debutromanen: En brasiliansk, med svans

Vem är du?

– Jag är journalist och har tidigare bland annat arbetat på Utrikesdepartementet, som nyhetsreporter på SVT och som vd för ett utbildningsföretag. Jag har bott i flera länder, bland annat Chile, Rumänien och Belgien, men är numera bosatt med min familj på Bohus-Björkö i Göteborgs norra skärgård.

Vad handlar din debutroman om?

– Den handlar om att känna sig som någon annan inuti än vad som syns utanpå – och vad som kan hända när någon vågar skrapa på ytan. Om att inte vara rädd för det som känns främmande och ser annorlunda ut. Enstöringen Marilyn träffar unga altruisten Anna och lär sig leva igen. Det är en karaktärsdriven roman för den som gillar att ha roligt, men inte väjer för det svåra. Jag älskar när det roliga har en svart kant som skaver.

Var utspelar den sig?

– I Göteborg, närmare bestämt i Majorna. Här har huvudpersonen sitt favoritfik Lasse-i-Gatan och här drabbas hon för första gången av Poetry Slam i Musikens Hus. Hela romanen präglas av en särskild Majorna-estetik som jag tycker är otroligt förförande – det moderna och det omoderna får mötas utan att behöva polariseras. Men framför allt är det Majornas inre liv som är varmt och vackert; inget är svalt och distanserat.

Varför skrev du den här romanen?

– Jag kastade mig från ett liv på Utrikesdepartementet i Stockholm till livet som frilansjournalist och småbarnsmamma i Majorna, Göteborg. Alla mina vänner fortsatte sina respektive karriärer. När jag hamnade lite utanför allt, blev det lättare att se hur mycket yta vi omger oss med och hur lika vi alla lever och gör. Jag ville utforska det som inte såg ut som allting annat.

– Manuset blev liggande på hårddisken under nästan tio år. Jag var i Paris under terrorattentaten i november förra året. När jag kom tillbaka hem sa jag upp mig från mitt jobb för att skriva på heltid.

Vilka är dina drivkrafter som författare?

– Jag är så trött på alla regler om hur vi ska vara, se ut och leva. Inte minst de regler som sätts upp för kvinnor, medvetet eller omedvetet, men egentligen alla begränsningar som vi inrättar oss i genom att tro att saker måste vara på ett visst sätt. Min mission är att slå hål på alla föreställningar om hur saker ska vara.

Du har sagt att alla dina böcker kommer vara A-märkta?

– En av anledningarna till att jag skriver är att jag vill gestalta kvinnor – och andra människor med tilldelade begränsningar – i andra roller än de vanligtvis påhittade. A-märkt betyder att boken har minst två namngivna kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra om något annat än män. Ingen särskilt svår ekvation för mig att inrätta mig i, eftersom det är självklart. A-märkningen har kommit till inom filmen; väldigt sorgligt att så många filmer inte klarar ens de här förutsättningarna.