Loreen i skinnjacka och svart utsläppt hår

Loreen i skinnjacka och svart utsläppt hår.
Ebbot ser eftertänksam ut.
Tommy åker färja.

Jag trillar rakt in i reprisen av Ebbots ark. Med syntolkning. Det betyder att allt det som inte sägs i programmet beskrivs för den som inte kan se. Applåd för det.

Loreen och Ebbot i stolstolar på däck.
Loreen chillar på däck. Ebbot har grått skägg.

Jag har aldrig sett Ebbots ark tidigare. Det här avsnittet är filmat på Slussen på Orust. Älskställe. Inte väldans långt från där jag vuxit upp. Senast var jag där i augusti och såg Emil Jensen och blev ännu mer kär – i allt: Emil, Slussen, min man, midnattsbadet – det enda doppet i havet för mig denna intensiva jobbsommar. Klart jag ska se Ebbots ark. Trots att Emil Jensen inte är med. Ebbot, Loreen, Tommy Körberg och Adam Pålsson är med. Men Slussen … Det är klart jag ska se Slussen. Vad som inte är klart är syntolkningen.

Loreen i skinnjacka och svart utsläppt hår. Ebbot ser eftertänksam ut. Tommy åker färja.

Jo. Jag förstår att det kan vara fint för den som inte ser att veta att Loreen är klädd i skinnjacka och har utsläppt hår. Svart utsläppt hår. Men varför får jag inte veta att Ebbot bär kaftan och har utsläppt hår i fyra nyanser av brunt och grått?

Det första som händer när Loreen dyker upp i rutan är att hennes kläder, hårfärg och frisyr beskrivs. Varför får jag veta inte veta hur Tommy ser i ut i håret när han dyker upp? Tommy åker färja.

Inte en enda gång i programmet beskrivs kläder på någon annan person utom varje gång det kommer en ung kille i röd mössa. Då säger syntolkaren att det är en ung kille i röd mössa. Det är killarna i bandet. Inga viktiga personer – bara de som spelar musiken vid framträdandena. Stjärnor sjunger, det vet ju alla.

Mäktiga män beskrivs sällan i termer av kläder och hår. De beskrivs med vad de gör.

Så djupt rotat det är: att vi behöver veta hur kvinnor ser ut. Att vi inte behöver veta hur män ser ut. Det kan verka obetydligt. Det kan det vara – när det händer en gång. Men när det obetydliga är det normala, är det inte obetydligt längre. Allt som inte tillhör normen måste beskrivas. Det måste till och med syntolkas. Så att ingen ska missa.

Emil i rosa tajts och svart kajal. Om Emil Jensen hade varit i med Ebbots ark, med skulle hans yttre ha syntolkats.
Jag älskar Emil Jensen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *