Svaret är 43

Glad Fars dag. Vad vill pappa läsa? 

Bonniers Bokklubb tog i från tårna med tips på böcker i alla möjliga och omöjliga genrer. 43 böcker (inklusive ett par seriemagasin) rekommenderades inför Fars dag. Antal manliga författare: 43. Antal kvinnliga författare: 0.

Varför förväntas män inte vilja läsa kvinnliga författare? Det är ingen som förutsätter att kvinnor inte vill läsa manliga författare. Det visar en snabb koll på boktipsen inför Mors dag (här har vi istället en annan problematik med vad kvinnor förutsätts vara intresserade av).

En spontan, helt ovetenskaplig, rundvandring på nätet visade att de flesta bokförlag och återsäljare hade ungefär samma upplägg inför Fars dag. Bara Piratförlaget av dem jag kollade på verkade ha tänkt till ordentligt på det här perspektivet. Ännu roligare om de utan att reflektera valde Sara Kadefors, Lena Ebervall/Per E Samuelsson, Malin Persson Giolito och Jan Guillou. Men jag tror att någon tänkt till. Tack för det.

Jag kan bara inte förstå varför det ska sitta så långt inne innan det ”normala” är könsneutralt. Innan det inte är det manliga utan mänskliga som är norm. Nog borde det vara innehåll som styr boktipsen, inte kön på författaren?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *