Jag känner mig som en vit, kränkt man

Jag erkänner. Maken och jag satt uppe hela natten och följde det amerikanska presidentvalet. Vi hade bullat upp med amerikansk mat och framåt morgontimmarna hade maken lovat att bjuda på pancakes. Men några pannkakor blev det nu inte. Makens ansikte och mitt blev allt blekare i samma takt som Filips och Fredriks (jo, det var de som hade First Aid Kit i tv-studion) allt eftersom timmarna gick.

usa-millennials
Det uppskattade valresultatet om endast ”millennials” (födda efter 1982) fått rösta. Framtidshopp.

Nu har dagen gått och insikten har sjunkit in – och jag säger bara: Jag känner mig kränkt. Kränkt som en vit man. Jag har äntligen förstått hur det är att känna sig som en vit, kränkt man. För det som jag hade räknat med blev inte mitt.

Jag tycker inte som Hillary Clinton i alla frågor. Jag tycker inte heller som någon enda svensk politiker i alla frågor. Jag förstår om människor är missnöjda med politiken och sina liv. Jag förstår om de vill ändra på saker och ting. Men att rösta på Donald Trump? En man som öppet visar sitt förakt för sina medmänniskor – för kvinnor, människor med mörkare hudton, hbtq-personer, människor med funktionshinder, meningsmotståndare – och ändå väljs att leda en hel nation med just alla dessa medmänniskor.

Jag är besviken på dem som valde sitt eget missnöje framför andra människors värde och rättigheter. Förbannad på de ultrakristna som upprörs och kränks av allt som rör sig i den moderna världen, men viftar igenom Trumps alla hemskheter utan att ens höja på ögonbrynen. Men mest av allt är jag förbannad på de amerikanska kvinnor som rycker på axlarna och säger ”alla män beter sig ju så” – och röstar på Trump. Ni kränker oss alla.

Den amerikanske komikern Patton Oswalt twittrade: ”What I’ve learned so far tonight: America is WAAAAAAAAY more sexist than it is racist. And it’s pretty fucking racist.”

Nu tar vi nya tag. I Sverige har vi också ett missnöjesparti. Och lösningen är inte att gå omkring och känna sig kränkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *