Bara få va mig själv

bokmassan2016
Bokmässan tillsammans med härliga Sofia Scheutz som gjort det läckra bokomslaget till min roman.

Förra gången jag var på Bokmässan orkade jag i hela sextiosju minuter innan jag gick hem – och då hade jag ändå ansträngt mig. I år sprang jag runt och träffade folk i flera dagar och hade hur kul som helst. Det är typiskt mig att det antingen är på eller av, aldrig något mitt emellan. Jag har så svårt att hitta den där lagom-knappen. Antingen är jag extremt öppen och social och pladdrig eller alldeles blyg och tillknäppt.

Introvert eller extrovert – det är frågan. Någonstans har jag läst att de som är extroverta hämtar sin energi från andra människor och de som är introverta hämtar sin energi i ensamhet med sig själva. I så fall är jag introvert. Jag orkar inte vara med människor hela tiden utan måste få tid för mig själv för att hämta kraft.

Därför fungerar skribenttillvaron så bra för mig. Men jag får passa mig. När jag tillbringar mycket tid ensam utvecklas den sidan mer. Jag blir mer som Marilyn, huvudpersonen i min roman. Fast det visar sig ju att också Marilyn kan öva sig i social anpassning. Hon är bara lite tveksam till vad det ska vara bra för.

När jag började på min senaste anställning för tio år sedan kom jag från en ensam tillvaro som frilansjournalist till en myllrande, glad och social arbetsplats. En smärre kulturkrock uppstod i mitt huvud. Jag förstod inte hur alla kunde avbryta jobbet samma klockslag varje dag för att gå och dricka kaffe. Var de inte mitt inne i något? Och frågan ”vad ska du göra i helgen?” var helt obegriplig. Men övning ger färdighet. Efter ett tag kunde jag både mingla och småprata – en riktig baddare på det blev jag faktiskt. Och jag älskar det. I lagom doser.

Ibland glömmer vi att våra olika sidor går att utveckla, om vi vill det. Klart en ska vara sig själv så långt det går, men ”sig själv” är ändå ett tänjbart begrepp. Ibland är det bra att tänja lite hit och dit – bara för att känna var gränserna går. Kanske till och med ta ett litet försiktigt steg utanför gränsen. Skitläskigt, jag hatar det, men jäklar vad mycket roligt jag fått när jag gjort det. Det är som att vinterbada – dödsskönt EFTERÅT. Och det bästa av allt: en måste inte vinterbada.

4 reaktioner på ”Bara få va mig själv

  1. Oj vad jag känner igen det där. Jag är nog ändå extrovert men jag har ett stort behov av ensamhet också. Dock blir jag snabbt uttråkad när jag är själv så ja du hör ju, jag har ingen aning.

    Tack för att du tog dig tid för mig under springande på mässan.

  2. En arbetskamrat tipsade idag om boken Introvert av Jonkman för ett ev. författarbesök på vårt bibliotek. Kanske något för dig att läsa om du inte redan gjort det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *