Seriös släppångest nu

Okej, seriös släppångest nu. Det var fantastiskt roligt att skriva roman och svindlande kul att få se den ta fysisk form i Sofia Scheutz underbara omslag och sagolikt skoj att förbereda släpp. Men nu. Nu måste jag ju snart ta ansvar för innehållet.

overthinking
Men lycka är inte allt. Inte varje dag.

Alla kommer inte gilla min roman. Det vet jag. Så är det alltid. Vissa som känner mig kommer tro att de vet vilken sorts roman jag skrivit och bli besvikna när den inte alls är som de trott. Redan nu känner jag ett blytungt ansvar för deras besvikelse.

Jag har börjat säga: ”Det är ju inte säkert att du gillar den” till alla som kommer med glada tillrop. Och tro mig, de är många. Så många att jag blir alldeles rörd av allas genuina glädje för min skull. Rörd och nervös.

Varför tar jag ansvar för vad andra ska tycka? Det är ju inget jag kan göra något åt. Att ge ut en roman är förstås väldigt utlämnande. Kritik mot boken kommer vara kritik mot mig. Men jag är bra på att ta kritik. Gillar det och tycker det är viktigt för att kunna utvecklas.

När jag tänker på det här förstår jag att det beror på att det är skillnad på kritik mot vad jag gjort och kritik mot vem jag är. I tidigare jobb har det varit prestationen som har utvärderats – nu är det personen, eftersom romanen och jag hör ihop. Jag tar ett större ansvar för hur jag upplevs som person än hur människor upplever det jag gjort. Göra kan jag göra annorlunda, men vara annorlunda är svårare, även om det självklart inte heller är omöjligt.

Har jag sagt att min man tycker att jag tänker för mycket? (Nåja, vissa saker tycker han nog att jag tänker för lite på också.) I så fall vet jag att vi är många som tänker för mycket.

Jo, den här neurotiska sidan kan vara jobbig. Men jag tröstar mig med vad Bertrand Russell sa: ”The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” Vilket elegant sätt att säga att en är intelligent – utan att säga det. Allt är inte självtvivel.

4 reaktioner på ”Seriös släppångest nu

  1. Jag tycker du är modig och beundransvärd som har skrivit en bok. EN BOK! Du är min idol Eva, vi ses ikväll på Götgatsbacken. //Din Alcazarkompis Martina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *