När farmor slog Anckarström

Igår hade jag förmånen att få intervjua en mycket intressant ”Chief Futurologist” om framtidens bilar och stadsmiljöer. Jag visste inte att jag var intresserad av bilar, men jösses, vad spännande framtiden är. Fast jag tror också på att ha koll på och förstå historien för att kunna tolka sam- och framtiden.

Farmor
Farmor Märta med min pappa och faster

Äldste sonen hade till idag fått i uppgift i historian att skriva om något i sin egen släkt. Jag berättade om min farmor. Min man berättade att hans farfar släktforskat och upptäckt att de är släkt med Anckarström, Gustav III:s mördare. Det tyckte vi var jättespännande, men sonen valde att skriva om min farmor istället för Anckarström – så stolt över hans prioriteringar.

Min farmor Märta skiljde sig från sin alkoholiserade och våldsamme make 1931 och blev ensam försörjare för sina två små barn på fem och tre och ett halvt. Hon steg upp klockan fyra på morgonen, förberedde frukost till barnen, åkte från Majorna till Härryda och delade ut tidningar innan hon åkte till sitt vanliga jobb i storkök.

Som barn upplevde jag att min farmor var en tyst, mager kvinna som mest satt hemma – inte alls som sina mer frejdiga systrar som promenerade från Majorna ut till Saltholmen och vinterbadade. Vad jag inte förstod var hur utarbetad hon var. När hon väl gick i pension var drömmen för henne att bara få sitta i sin fåtölj i lugn och ro.

I bloggutmaningen som jag deltar i var gårdagens tema #inspiration. Jag skrev då ett Instagram-inlägg om att min farmor är en inspiration för mig, inte för att hon fick det liv hon förtjänade utan för att hon hade kraft och mod att göra ett val som få gjorde på den tiden: att skilja sig. Det kom förstås till ett pris, men det gör de flesta val, även icke-valen.

Dagens tema i bloggutmaningen är #dagensuppgift. Min uppgift idag är att börja fundera på hur en roman om min farmor skulle kunna se ut. Den romanen vill jag skriva – för att påminna om alla kvinnor som inte får plats i historiebeskrivningarna och om varför vi behöver ett samhälle där kvinnor kan skilja sig från våldsamma män och välja sina egna liv.

#FBUSEPT2016 #bloggutmaning #bloggsucce #evarosengren.se #kvinnohistoria

8 reaktioner på ”När farmor slog Anckarström

 1. Gud vad spännande. Vilket livsöde. Den voken blir nog super. ? Själv har jag faktiskt också gått i samma tankar att skriva en bok om min farmor, som kom från Norge efter 2a världskriget.

 2. Oj så spännande. Min farmor är min stora inspiration också. Hon såg alltid det lilla och kunde glädjas åt det och det är något jag också värdesätter högt. Min farfar lämnade efter sig 800 maskinskrivna sidor om sitt liv. På polska. Om hur han undkom tyskarna och hur min farmor inte undkom men klarade sig. En dag kanske det blir en bok men än så länge får den ligga på hyllan och vänta på sin tur.

  Jag tror att med hur dagens samhälle ser ut och hur vi kvinnor i Sverige kanske tar mycket som självklart så är din farmors historia mycket passande. Hon var en pionjär och deras historier får oss att uppskatta det vi har. I Sverige har vi det så mycket bättre än på många andra platser i världen men frågan är om vi alltid är så medvetna och nöjda.

  1. Tack Dorotea. Jag brinner verkligen för den här typen av kvinnohistoria. Din farmors liv låter väldigt intressant. Så fint att få 800 nedskrivna sidor. Jag önskar det fanns mer nedskrivet om mina mor- och farföräldrar. Sedan önskar jag självklart inte att de behövt uppleva det dina farföräldrar gjorde.

   1. Jag förstår precis vad du menar. Mina farföräldrars historia önskar man inte men den hände och jag är den jag är tack vare den. Jag tycker absolut du ska skriva om din farmor och jag kommer läsa den när den är klar.

 3. Starka kvinnor verka vara en otrolig inspiration och en gemensam nämnare för många. Även jag tar hjälp av livsupplevelserna från min gamlafarmor Alida, en ensamstående fembarnsmor som genom sitt arbete som mjölkerska lade grunden till gården där jag och min familj bor och verkar idag!

  Ser med spänning fram emot din bok!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *