Att få välja sitt sammanhang

Jag är med i en bloggutmaning. Idag är utmaningen att skriva om #mittföretag. 

I måndags fick jag förslag på en grupp på Facebook: Bloggsuccé – för bloggande företagare. Den ville jag vara med i – och det fick jag. Hurra! När en jobbar ensam är det toppen att få kontakt med pigga och glada människor som är bra på det de gör och intresserade av att stötta varandra.

Jag tänker ofta på hur otroligt lyckligt lottad jag är som får göra det jag själv vill och brinner för. Fast jag har för all del tagit en del egna beslut för att hamna här. Det klappar jag mig på axeln för – eftersom jag inte har någon chef eller kollega som gör det.

Rosengren_EnBrasiliansk_hela_HR_14.8Det är ett bokförlag jag startat, Belletrist Publishing (belletrist betyder skönlitterär författare, ”belles lettres”). Min debutroman – som släpps den 4 oktober – är första boken i förlagets utgivning. Jag startade förlaget av samma anledning som jag skriver böcker.

Jag tror på att göra saker av andra orsaker än att tjäna pengar. Jo, tjäna pengar vill en också göra, självklart, men det blir ihåligt att ha som enda drivkraft. I alla fall för mig.

Jag är så trött på alla regler om hur vi ska vara, se ut och leva. Inte minst de regler som sätts upp för kvinnor, medvetet eller omedvetet, men egentligen alla begränsningar som vi inrättar oss i genom att tro att saker måste vara på ett visst sätt. Därför vill jag skriva och ge ut böcker som är normkritiska utan att vara ”svåra”. Min mission är att slå hål på alla föreställningar om hur saker ska vara. Med humor, förstås.

Manuset till min debutroman skrev jag för många år sedan, när jag jobbade som frilansjournalist. Det blev sedan liggande på hårddisken när jag blev vd för ett utbildningsföretag. Då jobbade jag dygnet runt och hade ingen tid med något annat.

Jag älskade mitt jobb, men till slut slet det ändå sönder mig. När kärleken till företaget tog slut, sa jag upp mig – efter tio år. Jag sa faktiskt upp mig två gånger, men först andra gången packade jag verkligen och gick. Jag var i Paris under Bataclan-natten i november förra året och när jag kom tillbaka hem sa jag upp mig från mitt jobb för att skriva och ge ut böcker.

Nyss sa jag att jag inte har några kollegor, men många av mina fina vänner (maken inräknad) fungerar faktiskt som kollegor. Det är fantastiskt hur de brinner för det jag gör och hur de lyfter fram mig i alla sammanhang. Och det är ju det som är grejen med att starta eget: att få välja vem en jobbar med. Att få välja sitt sammanhang.

Jag har haft många fina arbetskamrater och chefer i mitt liv och fått möjlighet att vara i många spännande sammanhang. Ändå: Just nu är bäst. Som alltid.

#bloggutmaning #FBUSEPT2016 #bloggsucce #mittföretag #evarosengren.se

12 reaktioner på ”Att få välja sitt sammanhang

  1. Fantastisk anledning till att starta företag tycker jag. Jag ser fram emot din bok. Jag har själv bott i Majorna så det blir ju extra roligt att handlingen utspelar sig där. Jag bor också i Göteborg. Träffas gärna. Företagskollegor är bra 😀

  2. Jag blir så glad när jag läsare om att du vill slå håll på alla fördomar och föreställningar om hur vi ”ska vara och bete oss”. Att du även gör det med humor är underbart. Jag kan bara hålla med dig och att du gör ett mycket viktigt arbete, tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *