No babblo inglès

Vi svenskar blir så upprörda när människor ute i resten av världen inte talar engelska. Inte ens de som jobbar i turistbranschen kan alltid engelska, minsann.

evarosengren-kinesiskamuren
Häromkring talar över en miljard människor samma språk.

Apropå svenska värderingar, så tycker jag att vi är mer än lovligt självgoda ibland. Vi har bestämt att engelska är det språk som alla ska kunna – för det tycker USA – och så far vi runt i världen som koloniala världsherrar och suckar åt att infödingarna inte kan språket.

 

Jag tycker vi har en skev bild av hur duktiga vi är på språk. Vi kan ju bara svenska och engelska. Det är de enda språk vi lär oss på riktigt i skolan; de enda språk vi hör på teve och på bio; de enda språk vi lyssnar på musik på; den enda språk vi använder.

När min man och jag var på stranddisco på Sicilien förra veckan blev jag påmind om hur annorlunda det är när en kommer utanför det germanska språkområdet. Hemma på klubben spelas musik på svenska och engelska, punkt slut. Här spelades musik på italienska, spanska, franska, portugisiska, arabiska, engelska … Det finns helt enkelt ett mycket större kulturellt upptagningsområde. Så kommer vi svenskar och rynkar på näsan åt de outbildade utlänningarna som inte talar engelska. Faktiskt ganska obildat.

Nästa gång du är på semester och någon säger ”No babblo inglès” och du skakar på huvudet – tänk då inte på att personen framför dig inte talar engelska, tänk på att det är du som inte babblar spanska. Det är värdens näst största språk (modersmål) – efter mandarin och före engelska.

När blev det ett så stort problem att vi inte talar samma språk? Okej, det är klart att det finns massor av situationer när det är livsviktigt. När det gäller liv och död, 112-samtal, fredsförhandlingar, och så vidare – och jag tycker för all del också att det är fantastiskt fint när mina killar får nya kompisar på andra sidan jordklotet, för att de kommunicerar på engelska i sina spel.

Men på semestern? Jag minns mina föräldrars glada berättelse om hur pappa for runt som en höna och kacklade i affären när de skulle köpa ägg i Spanien. Det gick fint det med. De fick sina ägg. Och jösses, en kanske lär sig något nytt på kuppen. Vi människor har många sätt att förstå och göra oss förstådda, om vi bara vill. Att lära sig nya språk är roligt.

Såg ni hur fint jag smög in att vi var på stranddisco? En vill ju gärna skryta om all energi en har, men i ärlighetens namn stannade vi inte särskilt länge innan vi tröttnade på den kilometerlånga kön till baren – även om ordningskvinnan i mig verkligen uppskattade det italienska kösystemet (!) istället för vår svenska totalanarki i baren – och min man tröttnade på att dansa till eurodiscomusik. Han blev mycket gladare kvällen därpå när de hade ”latin night” – salsa och bachata. Han kan ingen spanska, men jädrar vad han kan dansa. Ett av mina favoritspråk. Babblo baile.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *