Makt utan kärlek = misär

Jag har bestämt mig för att ha en temavecka: Kärlek. Jag orkar inte översköljas med mer elände innan jag har tankat på med mer av livets varma. 

Kvinnor som eldas ihjäl av sin egen familj för att de gift sig med fel man. Småflickor som sitter inspärrade i bordeller och blir våldtagna tjugo gånger per dag. Kvinnor som misshandlas till döds när de har fräckheten att göra slut. Djur som torteras för att det är kul. Människor som bombas ihjäl när de bara försöker leva sina liv.

Det är hemskt, men det känns som om jag inte riktigt orkar ta in mer. Så snart jag öppnar Facebook eller en tidning, slår det emot mig: det här ständiga övervåldet mot kvinnor, mot barn, mot djur. Mot män också där det finns andra män som tycker sig ha rätten på sin sida. Överallt män som tar sig rätten att bestämma över hur andra ska leva.

Det är jakten på makt som orsakar allt det här lidandet. Makt utan kärlek leder till misär. Längtan efter makt utan kärlek leder till misär.

Kärlek
The Look of Love (Steve & Sally)

Jag bestämmer att mitt tema den här veckan är kärlek. Jag ska leta efter kärlek. Och när en letar efter kärleken är den lätt att hitta. Den kommer i så många former.

West Pride pågår i Göteborg. När Öckerö kommun sa nej till regnbågsflaggor, hissade vår egen fina ICA-handlare Erik här på Björkö regnbågsflaggor utanför butiken. ”All kärlek är bra kärlek”, säger Erik. Har jag sagt att jag bor på världens bästa ö?

Maken och jag tittar på film om tonårskärlek och påminns om hur det var när kärleken var större än allt annat. Inte som nu i medelåldern när det tenderar att bli tvärtom: allt annat är viktigare än kärleken. Den har vi inte tid med just nu. Den tar vi sen. Först ska vi reda ut det här med makten. Och nu pratar jag inte om äktenskapet utan om hur vi lever våra liv.

Den här veckan ska jag fokusera på kärlek, inte makt och misär. Jo, jag ska återkomma till rapporteringen om kvinnohandel, kvinnomisshandel, barnsexhandel, krig, djurplågeri – jag ska återkomma till er, för ni finns tyvärr kvar hela tiden. Och er måste vi inte bara veta om utan också motarbeta. Men just nu ska jag lyssna på en kärlekssång och påminnas om att störst av allt är ändå kärleken.

Trevlig helg – ändlöst med kärlek till alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *