Världens farligaste män

Igår var jag på Världens Farligaste Möte på Lisebergsteatern. Ett fantastiskt välproducerat event. Men jag undrar: Hur många män krävs det för att ett möte ska bli världens farligaste? 

RobHalford
Rob Halford, sångare i Judas Priest, Mr Breaking the Law, talare nr 31 varav 28 män

Den här dagen hade 31 talare. Hur många av dem var kvinnor? Tre. Jag tycker arrangören kunde ta ett större ansvar här. Jo, jag fattar. Det var ett e-handelsevent. Digitalt, teknik – klart det är mycket män. Men könsfördelningen i publiken var ingalunda 90/10.

Tre keynote speakers – all male: Bästa Alexander Bard, coola handelsprofessorn Micael Dahlén och kingiga Rob Halford, sångare i Judas Priest. Bard var dagens absolut största behållning. Småkär i honom trodde jag aldrig jag skulle bli, men jo. Och sedan Rob Halford på två meters håll. Stort.

Övriga talare var representanter för sponsorföretag som fick varsina 15 minutes of fame. Mycket varierande kvalitet på dem. Jag tänker så här: Eftersom sponsorföretagen inte bara fick en monter i foajén utan också bästa scenplats inför över 500 relevanta deltagare – kunde arrangören inte satt lite press på dem? ”Vi vill se någon av era kvinnliga anställda på scen. Det är ett villkor.”

Senseandsensibility
Kate Winslet & Emma Thomson i Förnuft och känsla

Jag fick lite feeling när två killar kom upp på scen och startade sin dragning med en bild på huvudpersonerna i Förnuft och känsla. De bytte visserligen strax ut bilderna på Emma Thomson (Ellinor) och Kate Winslet (Marianne) och la in bilder på sig själva för att den ene stod för förnuft och den andre för känsla inom sitt gebit, men oavsett var det en bra ingång. Sedan kom en bild på Hugh Grant som Edward Ferrars. ”Huvudpersonen i boken”, säger de. ”What?!” skriker jag och ställer mig upp på sätet och kaskadkräks. Inombords.

Uppenbarligen har de aldrig läst boken/sett filmen de refererar till, så de utgick självklart från att det var en man som var huvudperson. Sedan följde en oändlig rad av bilder på kända män som fick personifiera olika saker. Det gör mig så ledsen att de inte ens verkar tänka tanken: Är det här rimligt? Var är förnuftet och känslan?

Moderatorn Annelie Näs och de tre kvinnliga talarna gjorde alla ett kanonjobb. Precis som hårdrockssångerskan, svärdslukerskan och twitterexperten. Det är så uppenbart: Kvinnor väljer att inte framträda förrän de är riktiga äss. Jag tycker vi kvinnor ska visa upp oss även när vi är mediokra. Vi måste det. Jo, jag vet vilket liv det blir när en kvinna visar upp sig utan att vara bäst, men kom igen, nu bjuder vi på det.

Till arrangören vill jag säga: Synd på så rara ärtor. Mycket var sjukt bra. Men finns det verkligen inte i sinnevärlden att kvinnor också kan vara världens farligaste?

0 reaktioner på ”Världens farligaste män

 1. Hallå Eva,

  Så ruskigt bra feedback, visst har du rätt, i det mesta, förutom möjligen gällande vår ambition. Vår ambition är att vid varje tillfälle vara så relevanta som möjligt och för att åstadkomma det så krävs att alla får komma till tals, oavsett kön, bakgrund hudfärg tycke eller smak. Varje år har vi det i vår dialog med partners, varje år ser det likadant ut och förklaringen är alltid densamma ”vi hittar ingen som…” Och varje år står vi där och tvingas acceptera upplägget.

  Man kan säga att vi misslyckas med den delen av vår ambition varje år av vår 6-åriga historia med Världens Farligaste Möte, för visst finns de, och visst behövs alla perspektiv. Vi fortsätter att jobba på det, och tar åt oss, för du har rätt i sak. Relevansen måste fram!

  Har du konkreta tips på hur/vem/vart, hjälp oss!

  1. Tack för återkopplingen! Jag vet hur svårt det kan vara att bryta igenom de inarbetade strukturerna. Jag föreslår ett samarbete med Rättviseförmedlingen. De är grymma på att skaka fram alternativa talare till de normativa. Och som sagt: Eventet var fantastiskt. Men här skavde det.

 2. Hej Eva! tack för ditt fina omdöme och din relevanta kritik. Vi bättrar oss till nästa år. Lovar att det blir minst en kvinnlig Keynote. Lovar att anstränga oss hårdare och använder oss också av dina tips.

  Tack också för att du kom till VFM! Hoppas vi ses 23 maj 2017!

  Mvh
  Bengt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *