Här är inget som det ska vara

Jag är så trött på alla regler om hur vi ska vara, se ut och leva. 

Inte minst de regler som sätts upp för kvinnor, medvetet eller omedvetet, men egentligen alla begränsningar som vi inrättar oss i genom att tro att saker måste vara på ett visst sätt.

Livet blir så mycket större om vi låter både oss själva och varandra få leva som vi vill.

BalderDet är inte farligt om en man tar på sig kjol och läppstift eller om en familj inte består av mamma, pappa, barn. Det är inte farligt om du går ut på stan i kortkort klänning när du är över femtio år och över åttio kilo. Om du bjuder din syriska granne på middag. Eller lämnar karriärjobbet för att plugga arabiska och odla pelargoner. Det är inte farligt om du bryter mot din omgivnings uppfattning om hur ett rätt och riktigt liv ska levas. Inte farligt om människor tror att du är lite knäpp. För det är du nog. Det är vi alla.

Det farliga är det som uppstår när människor vill begränsa andras tankar och livsutrymme – både genom de små, osynliga härskarteknikerna i vardagen och ännu värre: Männen som är beredda att hota, misshandla och döda för sin rätt att få bestämma över andra. Det är jag hjärtinnerligt trött på.

Jag har tidigare skrivit både tevemanus och bokmanus och fått responsen att ”du kan inte skriva kvinnorna så här för ingen kommer gilla dem”. Det är vad jag menar med att lägga begränsningar på vad en får säga och göra. Att anamma det tillrättalagda. Så att alla ska tycka om och ingen bli störd av att världen utanför finns och lever vidare oberoende av den egna drömvärlden.

Nu startar jag förlag och fokus i min utgivning kommer vara att slå hål på alla idéer om hur saker ska vara – i det stora och i det lilla. Det kommer inte bara vara krig; det kommer vara roligt också. Jag lovar. Det är roligare att ha roligt än att ha tråkigt.

0 reaktioner på ”Här är inget som det ska vara

  1. Jag tror det är farligt med en normlös tillvaro för många människor. Jag tänker att det finns en sakral aspekt där ovisshet och behov av bekräftelse är viktigt. Barn kräver regler för att må bra.
    Var gränsen för detta ska gå, formen, belyses alltför överdrivet idag. Jag håller med författaren om att det är alldeles för mycket synliggöranden som är helt ointressanta. Jag brukar benämna det som strukturfacism då det ofta bara finns ”cyklopernas glasögon” att besktiva mänsklig verksamhet på.
    Vi borde skita lite mer på vad andra tycker och tänker och sköta oss själva. Inte grina för att andra inte sopsorterar utan bara sopsortera själva. Antagonism och skyttegravspolitik med identitetskulor är såna jävla energislukare.
    Så tycker jag,
    Å så gillar jag blått samt kombinationen svart å orange. Det gillar jag..,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *