De kallar det mod

Jag vet inte hur många som har sagt till mig att jag är modig de här senaste månaderna. För att jag har sagt upp mig från mitt jobb. Nog för att jag uppskattar erkännandet, men mod – är det verkligen att säga upp sig? 

När Veronica Maggio gästade Jills veranda, tyckte Jill att Veronica var modig som vågade testa nya saker i sin musik hela tiden istället för att stanna i det hon haft framgång med. Men Veronica sa att för henne skulle det varit mycket svårare att stanna kvar än att gå vidare. Och det är ju precis så det är. Vi tänker att det är modigt att göra det vi inte själva vågar, men för en annan person kan det modiga vara precis tvärtom.

En person som jag tycker är modig är Elaine Eksvärd som precis kommit ut och berättat om de sexuella övergrepp hon utsattes för i sin barndom. Det tycker jag är mycket modigare än att bestiga ett berg eller dyka djupt i ett hav.

Mod
Bild: Hans Runesson, 1985

Mod är olika. Jag tänker på hjältar som med risk för sina egna liv räddar andras. Eller på dem som ger upp sina bekväma liv och står på stränderna i Grekland och hjälper flyktingar. Jag tänker på dem som flyr sitt eget land till en oviss framtid. Och på dem som stannar kvar i kriget. Fast mod behöver inte vara så dramatiskt. Det kan vara modigt att våga säga ifrån och stå upp för det en tror på. Även när det är obekvämt. Det gör en alldeles för sällan. I alla fall jag.

Det mest hjärtskärande jag hört på länge – och då har det inte saknats hjärtskärande nyheter – var att självmordsbombare valt att spränga sina bomber på en lekplats, ett rekreationsområde för familjer. Det går inte att förstå hur någon, flera, har planerat detta med ”berått mod”.

Ändå finns det människor som tycker att det är modigt att vara självmordsbombare. Det ger perspektiv att tänka på det. För mig är det så jävla omodigt. Att spränga barn – det är inte mod. Eller för att citera Hasse å Tage: Skvätta blod – är inte modigt.

Jag upptäckte precis att jag kan hela texten till Hasses å Tages Inte mod. Från Svea Hund 1976 … Vad finns det mer i min hjärna som jag kan utan att veta om det? Kanske något riktigt modigt?

0 reaktioner på ”De kallar det mod

  1. Du sätter verkligen hammaren på spiken Eva. Mod är olika, men att skvätta blod är ute modigt. Tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *