Åhléns berättar saker för mig

Ja, du har rätt, Ewa. Det är en attitydfråga. Du är för gammal. Ska du vara ganska kass på att dansa, får du väl ändå ha vett på att vara man – eller åtminstone ung.

EwaFroling
Ewa Fröling i Let’s Dance (bild TV4)

Nu ska de göra Let’s Dance Junior. Med kändisbarn. Otippat? Nä. Jag vill ha en Let’s Dance Senior istället. Där kunde Ewa Fröling få glänsa i hela sin prakt. Där skulle hon inte åka ut först.

Åhléns lanserade nyligen en reklamkampanj med äldre modeller. Modellerna är modellsmala och assnygga, men det får en väl ta för det fina budskapet att få klä sig som en vill oavsett ålder? Det där med ålder, ja. Flera av modellerna är lika gamla som jag, runt 51 år. Är jag alltså för gammal för jeansjacka och gympaskor? Varför har ingen berättat det? Ska en få veta det av Åhléns? Var är Socialstyrelsen?

Forskarna säger att de barn som växer upp nu kommer kunna bli 100 år. Det blir väldigt många år som ”senior”, om det börjar redan vid 50. Ett oändligt högt köttberg blir det. Och värst av allt: vad ska de ha på sig?

Jag läser svaren i Åhléns undersökning kring den uppfattade övre åldersgränsen på kläder. Uppriktigt sagt är jag lättad att ha sluppit bära magkort tröja sedan jag var 25,5 år. Men det jag skulle sakna väldigt länge om jag blev 100 är att inte få ha kort kjol efter 41,1 år. Fast tajt klänning är okej ända till 55,7 år. Jippi! Nästan fem år kvar med mitt favoritplagg.

Det blir inte mycket för Ewa Fröling att sexa till sig i. Till och med de höga klackarna har hon nyligen förlorat rätten till, vid 63,3 år. Men det skiter Ewa i. Jag vill bli som Ewa Fröling när jag blir stor – om 13 år, alltså. Sådär självklar, både fräck och sårbar – och skitsnygg (jo, snygg vill en ju ändå vara, även om det är insidan som räknas).

Tänk om Horace hade åkt på bildningsresa med Ewa Fröling istället för Liv Strömqvist. Jag tycker så mycket om Liv. Om jag hade gjort resan skulle jag tänkt som Liv: ”Nån gång måste väl gubben hålla käften, tänka till och fråga mig något?” Men nä. Jag tror Ewa hade gjort andra val.

Jag tänker att Horace inte ska vara med i Let’s Dance Senior … Där ska Ewa vara med. Marie Göranzson. Viveca Lärn. Ebba Witt-Brattström. Åldersgränsen ska vara 60 år. Ingen ska få rösta utan att ha gått en grundkurs i genusvetenskap. Nä, det blir för krångligt att administrera. Och vi kan ju inte bara låta akademiker få göra sin röst hörda. Hur skulle det se ut? Kanske enklare att helt enkelt låta kvinnor tävla i par med professionella, manliga dansare.

Japp, programupplägget är klart. Det blir nånting för min bästa Helena och mig när vi uppnått åldern. Vi måste bara se till att bli ”kändisar” först. Eller är det också olämpligt efter 50? I så fall tycker jag att Åhléns ska informera om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *