Orka springa maraton – inte orka tänka

Vad är det som får oss att lägga tid på att designa våra liv på ytan, men strunta totalt i det som verkligen betyder något?

paket
Naken låg själen om natten och skrek med en kniv i ryggen: Jag vill inte dö! Jag vill inte dö! – Bo Setterlind (Förnekarens bild, 1969)

När läste du senast en bok som utmanade ditt intellekt? När såg du en film eller teaterpjäs som inte var tillrättalagd? Nej, jag sätter mig inte på några höga hästar. Jag orkar inte heller – i alla fall orkade jag inte så länge jag deltog i livsspelet.

Vår livsstil har gjort oss antiintellektuella. Vi orkar inte tänka. Eller rättare sagt, vissa saker orkar vi inte tänka på. För visst tänker vi. Vi tänker på hur vi ska designa vårt kök, vårt arbetsliv, våra kroppar, vårt facebook-konto … Vi tänker på vad vi vill signalera till omvärlden att vi är. På samma gång som vi inte vet vem vi är – på riktigt. Vilken är din livsfilosofi? Vilka är dina värderingar?

Vi packar in våra liv i vackert blankt papper och tjusiga välkrullade snören, men inuti det stora paketet ligger en ensam gammal trasig McDonald’sleksak och skramlar.

Det pratas vackert om valfrihet. Vi ska vara fria att välja skola, vård, pensionsfonder, elbolag … Jag tycker det kan vara en frihet att slippa välja (dessutom mer jämlikt). Jo, det är klart att det är viktigt var våra barn går i skolan och vilken pension vi får, men jag kommer aldrig att bli expert på pensionsfonder, hur mycket jag än förstår att det är viktigt för mig. Det finns experter på pensionsfonder. Men det finns bara en som kan tänka ut vem jag är och vad jag vill. Och det är inget jag kan sätta mig ned och fundera ut på en eftermiddag. På samma gång som vi ägnar tid åt valfriheten, väljer vi bort att tänka igenom hur vi egentligen vill leva våra liv.

I brist på tid och ork tar vi den lätta vägen. Vi gör som alla andra för det tar inte emot någonstans. Vi borde unna oss att inte bara göra det svårt på längre sikt, utan även på kort sikt. Att inte bara tänka på ytan utan också på det som finns inuti. Jo, vi ska vara mentalt starka; det ingår i paketet. Men i det paketet ska den mentala styrkan användas till att orka springa maraton och jobba tvåskift. Inte till att fördjupa vår världsbild eller vår världsåskådning.

Tänk om ett stort intellekt och ett rikt själsliv blev moderna igen? Oavsett paketering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *