Jag känner inga sådana kvinnor

Jag älskar kvinnor. Vissa kärlekar svalnar med åren. Andra blir starkare.

Det händer något med oss kvinnor efter 45. Vi börjar tycka om andra kvinnor. Inte bara våra närmaste allra käraste systrar utan alla kvinnor. Det tog några år innan jag insåg det, men en dag började jag notera hur många fantastiska kvinnor som dök upp överallt omkring mig.

Jag har kompisar som aldrig gillat varandra som plötsligt tycker att den andra är jättetrevlig. Gång på gång träffar jag kvinnor som jag connectar med direkt och vill ha som vänner för resten av livet. Vi bildar stora gäng som har skitkul tillsammans. Vi öppnar oss i hela vår prakt. Vi ger och bekräftar varandra. Så var det inte förr.

The-Virgin
The Virgin, Gustav Klimt, 1913

Förr fanns det en ständig konkurrens – en snålhet som vi alla var delaktiga i. Skitsnack och dömande. Vi erkände inte storheten i att tillhöra vår egen art. Det fanns tjejer som skröt med att de bara hade killkompisar. Det var status. Att killar ville hänga med en tjej var status. Tjejer njöt av att deklarera att de föredrog manligt sällskap framför kvinnligt – för alla vet ju hur kvinnor är mot varandra.

Det händer något med oss kvinnor när vi blir äldre. Men det händer något med män också. Många män – inte alla män! – blir torra och tvära och bittra. Mot sig själva och omvärlden. Medan kvinnor blir saftiga och öppna och generösa. Mot sig själva och andra kvinnor. Män blir en Ove som tycker alla andra är idioter. Kvinnor frågar sig: ”Hur kan jag hjälpa andra?”

Det finns en tradition att gestalta kvinnor över 50 år antingen som grå och intorkade bibliotekstanter eller som kåta och vulgära klimakteriekärringar som inte förstått att de slutat vara attraktiva. Den eviga bilden av horan eller madonnan, båda lika löjeväckande i medelåldersformat. Jag känner inga sådana kvinnor. Jag känner Maria, Helena, Leyla, Eva, Lotta, Pascale …

Var inte som Ove. Var som en kvinna.

0 reaktioner på ”Jag känner inga sådana kvinnor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *