I år är det kvinnornas år – igen

”I år är det kvinnornas år – igen”, säger nyhetsuppläsaren på tv efter gårdagens P3 Guld-gala. Va? Kan kvinnor spela och sjunga och göra musik? Nämen, vad duktiga de är. Det måste vara särskilt starka kvinnor då?

lilla-berlin
Lilla Berlin, Metro, 15 januari 2016

En del av mig förstår varför en vill lyfta fram det här. Men tänk om Silvana, Seinabo, Zara, Sabina, m fl, kunde vinna priser utan att det måste påpekas att de är kvinnor. Har någon hört det sägas i media att ”i år är det människor med mörk hudton som vinner priserna”? Nej, för det är helt irrelevant.

Det finns något slags förfelad välvillighet med att lyfta fram kvinnor som just kvinnor. Min ene tonårsson har under hela högstadiet klagat på att tjejerna sällan blir tillsagda när de är högljudda och stör lektionen, men att killarna blir tillsagda direkt. Jag försöker förklara att skolan förmodligen vill lära tjejerna att ta plats och höras och synas. Att skolan på samma gång fostrar killarna till antifeminister är en tråkig bieffekt. Antifeminister för att de inte förstår vad alla bråkar om: Tjejerna har ju redan alla fördelar, trots att det egentligen inte är någon skillnad (mer än fysiskt) på kvinnor och män. Hur en än vänder sig har en stjärten därbak.

Typiskt också att diskussionen om mäns övergrepp mot kvinnor blir aktuell först när den handlar om män. Nog för att den alltid borde handlat om män och det är skönt att för en gångs skull slippa höra om korta kjolar och mängden alkolholintag. Men tragiskt att debatten blir högljudd först när en man riskerar att skuldbeläggas för något han inte gjort. Först när frågan egentligen inte längre handlar om mäns övergrepp mot kvinnor. Så blir kvinnorna och flickorna som utsatts för sexuellt våld och trakasserier plötsligt statister i en helt annan politisk fråga.

Kan vi sluta sila mygg och svälja kameler? Lyft fram fittan där den är relevant. Jag är inte intresserad av om en läkare eller advokat är ”kvinnlig läkare” eller ”kvinnlig advokat” för det spelar ingen roll. Men om män i hela världen utsätter kvinnor för våld och övergrepp – ja, då borde det vara intressant att diskutera. Och göra något åt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *